Socialmedia-kanalen :
OVnieuws.info Index
Unieke ‘inrijdoperatie’ busbrug Zwolle
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

18-05-2018 / 12.00 uur
ZWOLLE - Aankomend Pinksterweekend wordt de Zwolse busbrug over het spoor naar zijn definitieve plek gereden. De kolossale S-vormige megaconstructie weegt circa duizend ton en is 110 meter lang. Belangstellenden kunnen de activiteiten het hele weekend van dichtbij volgen vanaf een tribune.

De gekromde S-vorm, de combinatie van beton en staal en de slanke betonnen kolommen waarop de constructie komt te rusten, maken de Zwolse busbrug uniek. En door diezelfde S-vorm, en door het gewicht en de beperkte ruimte waarbinnen gemanouvreerd

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

moet worden, is ook het inrijden een unieke gebeurtenis. Nooit eerder is een dergelijke ‘inrijdoperatie’ met een ‘gekromde brug’ op deze wijze uitgevoerd. Voor de megaklus is Sarens ingehuurd, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in zware hijsactiviteiten en exceptioneel transport. Aannemer BAM Infra en staalbouwer Victor Buyck zijn in samenwerking met gemeente Zwolle en ProRail volop bezig met de voorbereidingen voor het Pinksterweekend.

Stalen ‘gevaarte’ op hoogte
Zaterdagochtend 19 mei vanaf 02.10 uur tot circa zondagmiddag 20 mei wordt het 110 meter lange en 1000 ton zware ‘gevaarte’ vanaf de bouwplaats met een snelheid van een meter per 10 minuten stukje bij beetje over de sporen naar de definitieve plek gereden en op betonnen kolommen gelegd. Dit gebeurt met SPMT’s (speciale transport wagens) van Sarens.

Deze week zijn er allerlei voorbereidende werkzaamheden op het bouwterrein van de busbrug. Het stalen ‘gevaarte’ is inmiddels al circa tien meter opgetild zodat het in het weekend op die hoogte over het spoor gereden kan worden.
In de timelapse  is te zien hoe de brugdelen aan elkaar zijn gemonteerd en hoe het geheel wordt geprepareerd voor het Pinksterweekend.

Gevolgen voor treinreizigers
Tijdens de werkzaamheden in het Pinksterweekend rijden er geen treinen tussen Zwolle en Kampen, tussen Zwolle en Kampen Zuid (Hanzelijn) en tussen Zwolle en Amersfoort. Wilt u reizen met de trein? Kijk dan voor actuele reisinformatie op www.ns.nl. Of raadpleeg 9292 voor een reisadvies op maat, via 9292.nl of telefonisch: 0900 – 9292 (€ 0, 90 per minuut).

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.
 
Foto: © ProRail