Socialmedia-kanalen :
OVnieuws.info Index

Staking in het OV op maandag 30 april en dinsdag 1 mei

Actueel OVnieuws
OV bedrijven

28-04-2018 / 15.30 uur
UTRECHT - De staking die de vakbonden FNV en CNV hebben aangekondigd op 30 april en 1 mei mag doorgaan. Dat heeft de rechtbank Utrecht bepaald.  De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV - vertegenwoordigt streekvervoerders Arriva, Connexxion, EBS, Keolis en Qbuzz) stapte naar de rechter vanwege het voornemen van vakbonden om een landelijke 48-uurs staking te organiseren in het openbaar vervoer. De werkgevers vinden het middel maatschappelijk ontwrichtend en vinden bovendien dat de vakbonden niet zorgvuldig zijn geweest. De rechter weegt het recht om te staken heel zwaar, waardoor de staking toch door mag gaan.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

De precieze motivatie volgt. Fred Kagie, voorzitter van de VWOV: ‘We zijn enorm teleurgesteld in deze uitkomst voor al onze reizigers. We moeten vanaf dit punt kijken hoe we verder gaan in de onderhandelingen.’

Op 15 januari bereikten de werkgevers en de vakbonden FNV en CNV na een lang en complex proces een gezamenlijk onderhandelingsresultaat. Resultaat was 8,3% loonsverhoging in drie jaar en goede afspraken over de werkdruk met extra plaspauzes. De FNV nam daarna drie maanden de tijd om het resultaat aan haar leden voor te leggen en terug te koppelen. Het resultaat is door de leden afgewezen. De FNV heeft het resultaat alleen voorgelegd aan leden die op de vergaderingen aanwezig waren –een kleine 10%. Op 7 maart was de uitslag bekend. Werkgevers verzochten driemaal schriftelijk om inhoudelijke punten, maar kregen geen reactie.

Op 16 april spraken de werkgevers opnieuw met de bonden. Pas toen is de reden van afwijzing inhoudelijk toegelicht. Bonden gaven werkgevers in het overleg 1 week om nieuwe eisen te beoordelen. De VWOV wilde hier meer tijd voor. Daarop dreigden de bonden met een landelijke 48-uurs staking op 30 april en 1 mei, die nu door de rechterlijke uitspraak inderdaad doorgaat.

Regionale treinen Arriva, Connexxion en Keolis rijden waarschijnlijk niet
Naar alle waarschijnlijkheid zullen de treinen van Arriva, Connexxion (Valleilijn en Breng) en Keolis (Blauwnet) niet rijden.

Welke bedrijven rijden nog wel?
Het GVB, de HTM en de RET zullen beide dagen wel hun dienstregeling rijden m.u.v. het streekvervoer. Ook NS rijdt gewoon haar eigen dienstregeling en ook de Waterbussen in Zuid-Holland zullen gewoon varen.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.