Socialmedia-kanalen :
OVnieuws.info Index
Infraspeed: TRAXX-locomotieven veroorzaken haarscheurtjes op HSL
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

15-03-2018 / 11.00 uur
UTRECHT - Infraspeed, het bedrijf dat de HSL-Zuid onderhoudt, heeft de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven geïnformeerd over haarscheurtjes in de spoorstaven van de HSL. Deze haarscheurtjes zijn niet ongebruikelijk en vormen geen direct risico voor het veilig rijden over de HSL-Zuid. Infraspeed herstelt dit direct door het slijpen of vervangen van (delen van) spoorstaven. Infraspeed verwacht echter dat de omvang toeneemt en daarmee ook de omvang van de noodzakelijke buitendienststellingen voor het herstel.
.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea
Infraspeed is van mening dat er een verband is tussen het type treinmaterieel (TRAXX-locomotieven) dat wordt gebruikt voor de binnenlandse HSL-diensten (en de IC Brussel) en deze haarscheurtjes, omdat het gebruikte materieel oorspronkelijk niet is ontwikkeld voor de hogesnelheidsinfrastructuur. Infraspeed heeft daarom aangegeven gecompenseerd te willen worden voor de kosten van het herstel.

De keuze voor het gebruik van TRAXX-locomotieven door de NS is gemaakt na het wegvallen van de V250/Fyra. De inzet van dit materieel was destijds het enige reële alternatief om voor de reiziger snel de verbinding met Brussel te herstellen, aangezien geen ‘plan B’ was voorzien en de vroegere Benelux-verbinding was vervallen. Ook de Kamer hechtte destijds aan een spoedig herstel van de verbinding met Brussel waarbij duidelijk was dat daarvoor geen HSL-materieel kon worden ingezet.

Inmiddels is geconstateerd dat in de spoorstaven van de HSL-Zuid sneller dan verwacht haarscheurtjes voorkomen. Hoewel het niet uitgesloten is dat er een relatie is tussen het type treinmaterieel en de (toekomstige) haarscheurtjes, kunnen ook andere factoren een rol spelen zoals de keuze van het type spoorstaven door Infraspeed en de manier waarop Infraspeed de spoorstaven slijpt. Onafhankelijke deskundigen van TNO beoordelen momenteel de door Infraspeed aangeleverde informatie over de geconstateerde schade. Deze beoordeling wordt binnenkort afgerond.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
 
Over de TRAXX-locomotieven
 
De (nieuwe) TRAXX locomotieven van de NS
 
NS TRAXX-loc van Bombardier in Close-up