OVnieuws.info Index
Vandalisme op het spoor wéér toegenomen
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

22-01-2018 / 21.00 uur
UTRECHT - Winkelwagentjes, verkeersborden, bakstenen, lantaarnpalen, fietsen en zelfs een surfplank zijn door vandalen in 2017 op het spoor gegooid. Het aantal vertragingen door vandalisme is in dit jaar zorgelijk gestegen van 608 naar 648 stuks.

Stijging ondanks maatregelen
ProRail stuurt steeds vaker preventief Buitengewoon Opsporings Ambtenaren BOA's naar 'hotspots' op en rond het spoor. Dit zijn plekken waar regelmatig incidenten, zoals vandalisme plaatsvinden. Door deze preventieve surveillances,

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea
wordt geprobeerd om onder andere vandalisme zoveel mogelijk te voorkomen.

Ondanks de preventieve maatregelen is vergeleken met het jaar 2016 in 2017 het aantal vertragingen door vandalisme met 40 stuks toegenomen.

Levensgevaarlijk
Het vernielen van materiaal op en rond het spoor kan levensgevaarlijk zijn. Niet alleen bij de uitvoering van de wandaad, maar voornamelijk ook daarna. Zo worden regelmatig hekwerken en spoorbomen langs het spoor vernield, waardoor verkeer en voetgangers toegang hebben tot het levensgevaarlijke spoorgebied. Ook worden steeds vaker voorwerpen op het spoor gegooid. Dit laatste kan zelfs leiden tot het ontsporen van een trein.

Pier Eringa pleit voor terugkeer van de spoorwegpolitie
Om het vandalisme een halt toe te roepen, pleit CEO van ProRail, Pier Eringa voor de terugkeer van de spoorwegpolitie.

Pier Eringa: "We doen al heel veel om vandalisme te voorkomen en op te sporen. ProRail heeft 150 speciale opsporings ambtenaren in dienst die dagelijks surveilleren langs het spoor. Onze mensen maken gebruik van bigdata om hotspots voor vandalisme op te sporen. Op heel veel plekken hebben we camera’s die we gebruiken om toezicht te houden. En sinds kort hebben we ook 100 slimme mobiele camera die we inzetten om de pakkans te vergroten. Ondanks al onze maatregelen zien we dat vandalisme nog steeds een groot probleem is op het spoor en dat baart mij zorgen".

"Herinvoering van de spoorwegpolitie zou kunnen helpen om daders sneller op te sporen en vandalen aan te pakken. Om het spoor hebben we enerzijds te maken met vernieling en baldadig gedrag. Daarnaast zou het ook bijdragen aan het verbeteren van sociale veiligheid in de trein en op de stations. De spoorwegpolitie kan zich specifiek toeleggen op de aanpak op het spoor", aldus Eringa. 

7.000 kilometer spoor is niet helemaal te beveiligen
Nederland telt meer dan 7.000 kilometer aan spoor. Dat maakt het onmogelijk om iedere kilometer in de gaten te houden en/of te beveiligen. ProRail doet er alles aan om dit zoveel mogelijk te doen. Zo wordt er preventief gesurveilleerd door Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA's), worden mobiele (geheime) camera's opgehangen om illegaal gedrag te detecteren en wordt zoveel mogelijk hekwerk aangebracht.

ProRail vraagt omwonenden om vandalisme te melden
Langs de 7.000 kilometer spoor wonen veel mensen. Deze omwonenden zijn allen potentiële ooggetuigen van vandalisme. ProRail roept deze mensen dan ook op om gevallen van vandalisme zo snel mogelijk te melden bij de politie en ProRail.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons