OVnieuws.info Index
Op 20 januari is de laatste open dag van de Noord/Zuidlijn
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

14-12-2017 / 10.15 uur
AMSTERDAM - Op zaterdag 20 januari wordt de allerlaatste Open Dag van de Noord/Zuidlijn gehouden. U kan deze dag een bezoek brengen aan zes van de acht stations: Noorderpark, Centraal Station, Rokin, Vijzelgracht, De Pijp en Europaplein. U kunt zich in de online agenda inschrijven.

Het wordt de allerlaatste Open Dag, voordat de metro op 22 juli 2018 gaat rijden. Dit is uw kans op een preview van zes stations en om alvast een mening te vormen over de look & feel van de Noord/Zuidlijn. Het is op de Open Dag nog niet mogelijk om een stukje met

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

de metro mee te rijden.

Wat gebeurt er
Wat staat er wél op het programma? U kunt op 20 januari tussen 09.00 en 16.00 uur een bezoek brengen aan de stations Noorderpark, Centraal Station, Rokin, Vijzelgracht, De Pijp en Europaplein. U loopt op eigen gelegenheid door een station; afhankelijk van uw tempo duurt dit ongeveer een half uurtje. In alle stations staan medewerkers klaar om u de weg te wijzen en uw vragen te beantwoorden.

Inschrijven verplicht
Vooraf inschrijven is nodig en kan via deze online agenda. U moet zich voor ieder station apart inschrijven, waarbij u een tijdstip kiest. Hierdoor kunnen we de bezoekers goed spreiden over de dag  en grote drukte voorkomen. Zo hoeft u nooit lang te wachten en heeft u ook goed zicht op de stations en kunstwerken. De agenda zal – net als vorige jaren – gespreid openstellen, zodat ‘laatkomers’ ook nog een plekje kunnen bemachtigen.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
...

Voor wie?
De Open Dag is voor geïnteresseerden van alle leeftijden. Kinderen tot en met 15 jaar moeten begeleid worden door een volwassene. Mindervaliden die afhankelijk zijn van een lift kunnen de stations Centraal Station en Rokin bezoeken; alleen bij deze stations is op de Open Dag een lift in gebruik. Huisdieren moeten thuisblijven. Op deze dag hoeft u geen veiligheidskleding zoals een helm of veiligheidssschoenen te dragen, maar we raden wel aan om makkelijke schoenen en warme kleding aan te trekken.

Wat is er per station te zien?

Station Noorderpark
Vanaf de Johan van Hasseltweg daalt u af naar het perron van dit bovengrondse station. U kunt naar het einde van het perron lopen en daar het kunstwerk ‘De Poorten van Noord’ van dichtbij bekijken. Dit kunstwerk van Margit Lukács en Persijn Broersen bestaat uit zeven verschillende poorten. Ze laten een ontwikkeling zien, van opbouw naar afbraak.

Centraal Station
Op het Stationsplein tegenover het Noord-Zuid Hollandsch koffiehuis neemt u het rolpad naar de metrohal. Het kunstwerk ‘Tulpen Palepai’ van Jennifer Tee, een verbinding van Amsterdam met Sumatra van 100.000 tulpenblaadjes, kunt u dan bewonderen. Vervolgens daalt u rechtstreeks vanaf de metrohal af naar één van de twee perrons. U loopt naar het einde van het perron, gaat naar de metrohal aan de IJzijde en via het andere perron loopt u weer terug. Dit station is ook te bezoeken door mindervaliden die afhankelijk zijn van een lift.

 
 

Rokin
Aan de kant van het Spui is de ingang voor station Rokin. U daalt af naar het perron, waar u de kunst van Daniel Dewar en Grégory Gicquel aan de perronwanden kunt zien. De vele archeologische vondsten vormden hier de inspiratiebron voor het werk. Aan het einde van het perron gaat u weer omhoog en verlaat u het station aan de kant van de Dam. Dit station is ook te bezoeken door mindervaliden die afhankelijk zijn van een lift.

 
 

Station Vijzelgracht
Aan de kant van het Weteringcircuit komt u het station binnen. Als u afdaalt met de roltrap naar het perron kunt het kunstwerk van Marjan Laaper, de levenslijnen van Ramses Shaffy, zien. U loopt naar de andere kant van het perron en verlaat het station bij de Prinsengracht.

 
 

Station De Pijp
De toegang is op de hoek Ferdinand Bolstraat/Albert Cuypstraat. U daalt af naar het niveau van de verdeelhal. Hier siert het kunstwerk van Amalia Pica de wand, de kleuren van woonwijk De Pijp sijpelen door het hele station. Nu gaat u eerst naar het onderste perron, loopt over het perron en komt weer terug naar de verdeelhal. Daarna gaat u naar het bovenste perron. Uiteindelijk verlaat u het station op de hoek van de Ferdinand Bolstraat/Ceintuurbaan.

Station Europaplein
De ingang van station Europaplein is tegenover ingang C van de RAI. Hier daalt u af naar één van de twee perrons. U loopt naar het einde van het perron en verlaat het station aan de kant van het Scheldeplein.