Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
ProRail breidt spoorwegnet uit in het noorden van Nederland
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

08-09-2017 / 13.30 uur
ROODESCHOOL - ProRail breidt het Nederlandse spoor uit! Voor het laatst gebeurde dat met de Hanzelijn die in 2012 is opgeleverd. Er komt boven Groningen maar liefst 7 kilometer reizigersspoor bij tussen Roodeschool en Eemshaven. De aanleg gebeurt ook nog eens op bijzondere wijze want een deel van het traject ligt buiten de primaire zeewering. Bovendien bouwt ProRail 2 stations: Eemshaven en Roodeschool. Reizigers naar Eemshaven/Borkum profiteren!

Spoor op asfalt
3 kilometer van het tracé is extra bijzonder.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Dat deel ligt buiten dijks (een gebied dat ruim boven zeeniveau ligt) en loopt tot aan Eemshaven en moet aan bijzondere eisen voldoen. Zo legde ProRail eerst een asfaltbaan aan om de ondergrond extra te verstevigen. Daaróp bouwden ze spoorgrind, dwarsliggers en rails.

Dit deel van de aanleg van nieuw spoor is bijna voltooid. Om het te vieren legden de drie bestuurders Fleur Graper-van Koolwijk (gedeputeerde provincie Groningen), Jan Mulder (directeur Regio Noord-Oost van ProRail) en Marijke van Beek (burgemeester gemeente Eemsmond) vanmorgen samen het laatste stuk rails op de Borkumkade in de Eemshaven.

Noordelijkste station 
Een ander deel van het traject, ongeveer 4 kilometer, ligt er al langer als goederenspoor, maar wordt omgebouwd en geschikt gemaakt om met reizigerstreinen te berijden. Denk aan aanpassing van seinen en aanbrengen van beveiliging voor overwegen. Verder bouwt ProRail aan 2 stations: station Roodeschool bouwen ze opnieuw, want het komt op een andere plek te liggen. Station Eemshaven is helemaal nieuw en laat reizigers uitstappen vlak bij de vertrekplaats van de veerboot naar Borkum. Het is het nieuwe noordelijkste station van Nederland!

Beter bereikbaar
Met het doorrijden van de trein tot in de Eemshaven zijn de Eemshaven en Borkum straks veel beter bereikbaar met het openbaar vervoer. Dit is goed voor het woon-werkverkeer en voor het toerisme in Nederland en op Borkum. Bewoners van Borkum kunnen dan sneller naar Groningen dan naar Emden of Oldenburg.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.