Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Spoorwegmuseum opent interactieve techniekruimte "Techlab"
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

24-04-2017 / 08.00 uur
UTRECHT - Op woensdag 19 april is in het Spoorwegmuseum het ‘Techlab’ geopend. In deze hogeschool voor treintechniek leer je alles over de techniek achter de trein. Hoe wordt stoom omgezet in beweging? Wat doet een bovenleiding en waarom ontsporen treinen niet voortdurend? Hoe worden rijtuigen en wagens aan elkaar gekoppeld, waarvoor dienen de buffers en hoe remt een trein? In een praktijklokaal kun je door het doen van allerlei proefjes zelf ontdekken hoe alles werkt. De bouw van het Techlab is mogelijk gemaakt door een extra bijdrage van de BankGiro Loterij en is vanaf 20 april geopend voor publiek.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Praktijklokaal
Het Techlab start met een uitleg van de werking van een stoomlocomotief. Met Augmented Reality kun je de binnenkant van de stoomketel van stoomlocomotief NRS 107 bekijken en zien hoe water stoom wordt en stoom de wielen van de locomotief in beweging zet. Daarna kun je in het praktijklokaal zelf aan de slag. Op grote werktafels staan diverse proeven klaar. Door de proeven leer je hoe een trein werkt. Laat een trein rijden door de stroomkring op de juiste manier te sluiten, ervaar al fietsend het energieverbruik van een trein of test de weerstand van diverse wielen en bouw je eigen trein. Waarom wiebelt de trein zo tijdens het rijden, regel zelf de luchtdruk om de remkraan te bedienen en (wie wil dat nou niet eens een keer doen?) trek een keer aan de noodrem. Kom je er niet uit? Zoek dan naar de spiekbriefjes. Als tussentijdse toets kun je zelf een eigen virtuele trein bouwen.

Tenslotte biedt het Techlab ook een blik in de toekomst. Op welke manieren zal een trein zich over pakweg 30 jaar voortbewegen? Het bezoek aan het Techlab wordt afgesloten met een examen. Word jij een echte treinexpert?

Educatief programma
Techniek is een van de belangrijkste speerpunten in het onderwijs. Het educatief programma van het Techlab zal aansluiten bij het curriculum en kerndoelen van het techniekonderwijs. Het speelt in op de natuurlijke nieuwsgierigheid en verwondering van kinderen. De leden van de kidsclub van Het Spoorwegmuseum, de Rail Rookies, testten verschillende proeven en droegen daarmee bij aan de ontwikkeling van het educatief programma.

Wij waren aanwezig bij de opening van het Techlab en we maakten daar de onderstaande reportage van.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
 
 
 
 
Bekijk onze video over de opening van het Techlab.
 
 
Evelien Pieterse (Conservator van het museum), Carlo Kip (presentator) en Paul van der Sijs (waarnemend museumdirecteur)
 
Vele Rail Rookies waren uitgenodigd voor de opening.
 
Met een apparaat en pingpongballen werd de werking van luchtdruk gedemonstreerd.
 
Tijdens de opening werden er diverse proeven gedaan waaronder het uitblazen van een kaars mbv een Vortex kanon.
 
En dat kan ook met een groot Vortex kanon.
 
Terwijl rechts op de foto het Vortex kanon nog staat na te roken hangt midden op het podium een dappere vrijwilliger aan twee telefoonboeken boven de grond. Doordat vele pagina's van het boek in elkaar zijn gelegd ontstaat er een groot wrijvingsvlak waardoor de man in de lucht kan blijven hangen.
 
 
Bij de laatste proef wordt kokend water op stikstof (- 196 graden Celsius) gegooit.
 
Een enorme stoomwolk is het gevolg. Hiermee is het Techlab officieel geopend.
 
 
 
.
 
.
 
.
 
.
 
Met Augmented Reality kun je de binnenkant van de stoomketel van stoomlocomotief NRS 107 bekijken en zien hoe water stoom wordt en stoom de wielen van de locomotief in beweging zet.
 
In het Techlab kunnen jong en oud proefjes doen die betrekking hebben op het spoor.
 
Zoals het leveren van stroom, dmv fietsen, aan een modellocomotiefje.
 
 
Waarom krijgt een vogel geen schok als hij op de rijdraad zit?
 
Je kunt bekijken hoe de rails en ondergrond opgebouwd zijn.
 
Hoeveel weerstand een trein kan ondervinden op de rails.
 
Met welke vorm is een trein het meest Aerodynamisch.
 
Je kan op de computer je eigen trein ontwerpen.
 
En er wordt zelfs al in de toekomst gekeken met deze Hyperloop.
 
En als je beproeft en bekeken hebt mag je examen doen.
 
 
De middag werd muziekaal omlijst met muziek van de groep Groeten Thuis.