Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Roger van Boxtel: "Boete valt ons rauw op ons dak"
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

13-04-2017 / 20.30 uur
UTRECHT - De 1,25 miljoen euro boete die NS opgelegd heeft gekregen van Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) valt rauw op ons dak, dat zegt NS directeur Roger van Boxtel.

“We hebben begin vorig jaar al erkend dat het beter moet. Daar werken onze mensen sinds april vorig jaar iedere dag keihard aan, samen met ProRail én met het ministerie van I&M. Een onafhankelijke review in opdracht van het ministerie liet vorig jaar zien dat iedere vervoerder deze problemen zou hebben op deze lijn: “Juist daarom valt het rauw op ons dak als dit tot een boete leidt.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

We zullen dan ook bezien wat we tegen zo’n boete kunnen doen.”

Hoewel het algemeen klantoordeel op de hogesnelheidslijn steeg en met 78% boven doelstelling was, bleef de punctualiteit en de capaciteit op de hogesnelheidslijn achter. NS heeft het aantal verbindingen op deze lijn sterk uitgebreid, maar zo’n uitbreiding leidt de eerste periode helaas altijd tot teruglopende prestaties.

Waarom rijden treinen niet op tijd of vallen uit?
De HSL is gebouwd voor hogesnelheidstreinen zoals bijvoorbeeld de Thalys, die zijn voorzien van een speciaal omschakelsysteem. De IC direct heeft een ander systeem. Dat betekent dat IC direct-treinen, als zij op het HSL-traject komen, eerst de stroom- en veiligheidssystemen moeten “omschakelen” om de trein geschikt te maken om te kunnen rijden op het HSL-traject. En bij het omschakelen van het ene systeem naar het andere systeem gaat het soms fout, waardoor de IC direct stil komt te vallen.

Harde wind is een van de oorzaken, die geregeld leidt tot uitval van de IC direct. Bij de aanleg van de HSL zijn geen maatregelen genomen om treinen te beschermen tegen de wind. Bijvoorbeeld op de brug over het Hollands Diep leidt dit tot problemen. Als het daar te hard waait, gaat er een alarm af en mogen er uit veiligheidsoverwegingen geen treinen over de HSL rijden of moeten treinen langzamer rijden. De Thalys rijdt dan om, andere treinen worden opgeheven.

Verbetermaatregelen
Om uitval en vertraging van de IC direct-treinen terug te dringen, verbeteren NS en ProRail de snelle lijn tussen Amsterdam en Breda. Inmiddels zijn NS en ProRail al bezig met verbetermaatregelen.  Hierdoor is het aantal storingen aan de infrastructuur op de HSL in 2016 al minder geworden. Met een aantal maatregelen moet de betrouwbaarheid (in 2016 was die 96,1 procent) van de infrastructuur van de HSL verder verbeteren.

  • Het windwaarschuwingssysteem op de brug over het Hollands Diep is beter afgesteld.
  • Het brandalarm en de brandblusinstallatie in de overkapping bij Barendrecht is minder “streng” afgesteld.
  • Om de hinder van harde wind te verminderen wordt onderzocht of er windschermen op de brug over het Hollands Diep kunnen worden geplaatst.
  • ProRail en NS zijn bezig met de oprichting van een simulator waar machinisten kunnen oefenen in het omzetten van de veiligheid-en stroomsystemen, om zo machinisten van een IC Direct meer bekend te maken met de complexe procedures van het overzetten van systemen. 

Meer treinen over HSL
NS gaat met ProRail door met het ingezette verbeterprogramma én met het uitbreiden van de treindiensten op de Hogesnelheidslijn. NS heeft inmiddels Den Haag op de hogesnelheidslijn aangesloten, waardoor de reistijd met de snelle Intercity naar Breda en Eindhoven 11 minuten korter is. Vanaf december gaat NS ook met Eurostar over de hogesnelheidslijn rijden, wat de reiziger een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en Londen oplevert.

NS wordt door het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) in totaal beoordeeld op twaalf prestaties. Op 10 van de 12 punten scoorde NS goed. Op twee punten - de punctualiteit op de hogesnelheidslijn en de vervoerscapaciteit op de Hogesnelheidslijn (HSL) bleef NS achter bij de afgesproken bodemwaarde.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sinds 3 april rijdt ook de intercity Den Haag - Eindhoven via de HSL. © OVnieuws.info