Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
ACM Spoormonitor: Zorgen over capaciteit en tarieven op het spoor
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

21-03-2017 / 12.00 uur
UTRECHT - Vandaag heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) haar twee jaarlijkse Spoormonitor gepubliceerd. In de Spoormonitor wordt aandacht geschonken aan diverse ontwikkelingen in de Nederlandse spoorsector en worden resultaten gepubliceerd van een onderzoek onder spoorvervoerders en belangenorganisaties naar hun visie op spoorvervoer.

De belangrijkste zorgpunten uit het rapport zijn de capaciteit en de tarieven op het spoor. In overleg met de vervoerders heeft ProRail inmiddels al diverse verbeteringen gerealiseerd of in gang gezet.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Zo zijn de tarieven die ProRail in rekening brengt voor het gebruik van het spoor aangepast. Op dit moment ligt bij ACM een voorstel van ProRail voor een nieuwe systematiek voor berekening tarieven gebruiksvergoeding, conform de nieuwe wettelijke bepalingen. De vervoerders zijn daarbij nauw betrokken geweest. Belangrijk punt in de nieuwe methodiek is de berekening van vergoedingen voor een periode van vijf jaar. Dat maakt de berekening van de vergoedingen transparant en zorgt voor stabiliteit en voorspelbaarheid. In de huidige situatie worden de vergoedingen nog elk jaar opnieuw berekend en vastgesteld. Na de zomer zal ACM hierover een besluit nemen.

Ruimte op het spoor
De afgelopen jaren is het aantal treinkilometers flink gegroeid. Dagelijks maken zo'n 40 partijen gebruik van het Nederlandse spoor: reizigers- en goederenvervoerders en aannemers. Dit betekent voor ProRail elk jaar weer een flinke puzzel om de capaciteit op het spoor te verdelen. Als onafhankelijk spoorbeheerder verdeelt ProRail de beschikbare capaciteit eerlijk en niet-discriminerend, zodat vervoerders hun reizigers en goederen op tijd en veilig kunnen vervoeren. ProRail houdt zich hierbij aan de wettelijke voorschriften. ACM ziet daarop toe.

Toekomstige knelpunten oplossen
In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt ProRail mee aan de zogeheten Nationale Markt en Capaciteit Analyse (NMCA).  Hierin worden te verwachten knelpunten benoemd op de nationale infrastructuur (waaronder het spoor) en hoe deze aan te pakken. Daarnaast creërt ProRail meer ruimte op het spoor door de realisatie van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer.

Klanttevredenheid gestegen
ProRail laat zelf elk jaar door een onafhankelijk onderzoeksbureau de klanttevredenheid meten onder alle vervoerders. Daaruit blijkt dat de score in 2016 van reizigersvervoerders (6,6) gelijk is gebleven aan 2015. De score van de goedervervoerders is gestegen van 5,8 naar 6,3. De goederenvervoerders waarderen de initiatieven die ProRail neemt om de positie van het goederenvervoer te versterken. ProRail werkt elke dag aan verbetering van de dienstverlening aan de vervoerders.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons