Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Noord/Zuidlijn-kunstwerk Jennifer Tee eenmalig in het Rijksmuseum
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

16-02-2017 / 13.00 uur
AMSTERDAM - Het bijzondere kunstwerk van 100.000 tulpenblaadjes dat Jennifer Tee heeft gemaakt voor de entreehal van het Noord/Zuidlijnstation Amsterdam Centraal is vanaf aanstaande donderdag in het Rijksmuseum te bewonderen. De tentoonstelling is uniek omdat het om het originele kunstwerk gaat. Straks komt in het metrostation een digitale afdruk daarvan, aangezien de originele tulpenblaadjes zelf naar verwachting op termijn gaan verkleuren.

De reis van de mens
Het monumentale, 18 meter lange, kunstwerk genaamd

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Tulip Palepai, navigating the river of the world is geïnspireerd op een traditionele Palepai (scheepjesdoek) uit Zuid-Sumatra.Het wandkunstwerk laat twee grote schepen met voorsteven en mast zien, die de reis van zielen op weg naar nieuwe levens of naar het hiernamaals verbeelden. Het is van 17 februari tot 21 mei in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum te zien boven de trap die naar de tentoonstelling Goede Hoop (over Zuid-Afrika) leidt. Tee’s kunstwerk wordt tegelijk daarmee en met de expositie Star-Vu (over Amerikaanse fotografie) getoond in het Rijksmuseum. 

100.000 tulpenblaadjes
Jennifer gebruikte 100.000 tulpenblaadjes voor het werk. Voordat deze zijn aangebracht deed ze ruim twee jaar onderzoek naar de maat, kleur en vorm van de 30 tulpensoorten die zijn gebruikt. Daarna volgde maanden van contact leggen met kwekers en het Hortus Bulborum om geschikte en bijzondere tulpen te selecteren. Vervolgens kwam het drogen van de blaadjes en tot slot het één voor één handmatig in het kunstwerk plaatsen.

Veelzijdig
Jennifer Tee (1973) laat zich als kunstenaar niet in een hokje plaatsen. Met groot gemak beweegt ze zich van beeldhouwwerk naar installaties en van performance art naar fotografie en collages. Daarbij creëert ze regelmatig historische en spirituele referenties om het heden en het alledaagse van een nieuw perspectief te voorzien. Jennifers werk is te zien in steeds meer musea en galeries in binnen- en buitenland.

Kunst bij de Noord/Zuidlijn
Zeven Noord/Zuidlijn stations krijgen in totaal acht eigen kunstwerken, waarbij de relatie tussen het metrostation en de omgeving een belangrijke rol speelt. Elk station zal daardoor zijn eigen specifieke sfeer krijgen en voor de reiziger herkenbaar worden. Zie ook wijnemenjemee.nl/kunst

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.