Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Extra toezicht in bus en tram van U-OV
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

22-11-2016 / 12.30 uur
UTRECHT - Reist u met de bussen en trams van U-OV? Dan is de kans groot dat u binnenkort vaker toezichthouders aan het werk ziet in het openbaar vervoer. Vervoerder U-OV en opdrachtgever provincie Utrecht zetten namelijk gezamenlijk in op versterking van de veiligheid in het openbaar vervoer.

Met een apart plan krijgt sociale veiligheid in het Utrechtse openbaar vervoer extra aandacht. Reizigers voelen zich over het algemeen voldoende veilig in de Utrechtse bussen en trams, zo blijkt uit de jaarlijkse Klantenbarometer OV.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Vorig jaar was het rapportcijfer voor sociale veiligheid in de Utrechtse bussen en trams volgens dit landelijke onderzoek een 7,7. Maar helaas is veiligheid niet altijd vanzelfsprekend. Bij U-OV komen steeds vaker meldingen binnen van incidenten, uiteenlopend van vandalisme tot beledigingen aan het adres van reizigers, trambestuurders of chauffeurs. Daarnaast groeit het aanbod van het openbaar vervoer en het aantal reizigers. Dit is aanleiding voor U-OV en de provincie Utrecht om gezamenlijk versterkt in te zetten op preventieve maatregelen.

Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof (mobiliteit): “Veiligheid in het openbaar vervoer is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het is van ons allemaal. Een veilig gevoel in de bus of tram moet normaal zijn, dus onze reizigers mogen dit dan ook van ons verwachten. Het garanderen van die veiligheid staat bij ons hoog op de agenda, daarom zetten we hier dan ook versterkt op in en blijven we hierin investeren.”

Michel van den Munckhof, Algemeen Directeur U-OV: “Wij brengen onze reizigers graag comfortabel en veilig van deur tot deur en ieder incident tijdens die reis is er één te veel. Daarom verhogen we de inzet van medewerkers service en veiligheid en maken we een begin met het uitbannen van contant geld op de bussen en trams van U-OV”.

Meer toezicht in de tram en op Utrecht CS
Toezichthouders van U-OV en buitengewone opsporingsambtenaren met de bevoegdheid om boetes uit te delen zullen vaker zichtbaar aanwezig zijn in de sneltrams tussen IJsselstein, Nieuwegein en Utrecht. De tram wordt al regelmatig bezocht omdat het percentage zwartrijders met 6% relatief hoog ligt. De tram trekt soms bovendien in de avonduren jongeren aan die voor overlast zorgen. Niet alleen in de tram, maar ook op de haltes en bij het inchecken zal verscherpt toezicht zijn. Wie zich misdraagt of niet betaalt, kan rekenen op een forse boete of zelfs strafrechtelijke vervolging.
Het busstation Utrecht CS / Jaarbeurszijde trekt dagelijks duizenden reizigers aan. Toezichthouders en opsporingsambtenaren zullen op dit busstation worden ingezet om inspectieuit te oefenen, zodat zij snel kunnen reageren in geval van incidenten. Ook hier geldt dat hun aanwezigheid vaak al problemen voorkomt. Toezichthouders zullen ook meer zichtbaar aanwezig zijn op de eindhalte Jaarbeursplein van de tram.

Nachtritten beveiligd en cashless
Vervoerder U-OV besteedt daarnaast extra aandacht aan voorlichting op scholen. De toezichthouders komen langs in de klassen om te vertellen hoe zij met hulp van de reizigers zorgdragen voor veiligheid in het openbaar vervoer. Extra aandacht is er ook voor de beveiliging van het openbaar vervoer van en naar voetbalwedstrijden en de beveiliging van nachtritten. Om zwartrijden en incidenten te voorkomen, kan sinds september 2016 in de nachtbussen niet meer met contant geld betaald worden, maar moeten reizigers gebruik maken van een pinapparaat. De inzet is dat alle bussen van U-OV op 1 januari 2018 zijn voorzien van pinapparatuur. De ervaringen van het pinnen op de nachtlijnen neemt U-OV mee bij de verdere uitrol. Het gaat dan bijvoorbeeld om de techniek en de tijd die het pinnen in beslag neemt.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.