Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Station Breda vandaag opgeleverd en 8 september officieel geopend
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

29-07-2016 / 11.45 uur
BREDA - Na vier jaar keihard bouwen, wordt het fonkelnieuwe station in Breda vandaag officieel opgeleverd. En wat voor een station. Een unieke OV-terminal waarin mensen kunnen wonen, werken en reizen. In niets vergelijkbaar met het oude station(netje). En dat zie je pas echt goed vanuit de lucht.

Veel meer dan een station 
In opdracht van NS, ProRail en de gemeente heeft Breda een station gekregen met een uniek concept dat eigenlijk veel meer is dan een station. Bij geen enkel ander station in Europa zijn de functies,

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

wonen, werken en reizen zo met elkaar verbonden als in Breda. Het nieuwe station telt 147 woningen, 20.000 m2 kantoorruimte, een busstation, drie perrons met zes sporen en een grote, brede reizigerspassage met diverse commerciële ruimtes. En niet te vergeten op het dak een parkeerdek voor 720 auto’s. Dat alles in een ontwerp dat past bij de stad van architect Koen van Velsen.

Opening op 8 september
Het nieuwe station wordt op donderdag 8 september door NS, de gemeente en ProRail officieel geopend in het bijzijn van staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant. De opening is de start van een vier dagen durend feest in en rond het nieuwe station waarbij verbinden centraal staat: stoomtreinen, muziek, rondleidingen, dans, theater, modelspoorbanen, culinair, fotografie …noem maar op. Het is dat weekend ook Open Monumentendag en met een icoon als het nieuwe Bredase station is het vanzelfsprekend dat ook daar een verbinding wordt gelegd.

Station Breda
NS, ProRail en de gemeente Breda hebben samen met de bouwcombinatie Ballast Nedam/Hurks in Breda een prachtig en uniek station neergezet met een ontwerp dat past bij de allure van een HSL-station en recht doet aan de stad Breda. De bouw is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdrages van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincie Noord-Brabant.

Meer openingen
Inmiddels is een aantal van die grote stationsprojecten opgeleverd. Als eerste was dat Rotterdam Centraal, in 2015 volgde Delft en Arnhem Centraal en op 1 februari van dit jaar is Den Haag Centraal geopend. Later dit jaar zal ProRail ook de stations Tilburg, Eindhoven en Utrecht Centraal teruggeven aan de reiziger.

Foto's: © ProRail

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
 
 
 
 
 
 
 
 
Een luchtfoto uit 2008 van het oude station van Breda.
 
En zo is de situatie nu.