Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Oude rode stadsbussen keren voor even terug in het straatbeeld
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

10-06-2016 / 20.00 uur
DEN HAAG - De rode stadsbussen die in vele grote steden jarenlang het straatbeeld bepaalden, keren op zaterdag 11 juni 2016 voor even massaal terug in het straatbeeld. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de eerste standaardbus (de officiële naam van het bustype) in dienst werd gesteld. Ter gelegenheid hiervan wordt er op de Binckhorst in Den Haag een speciale dag georganiseerd met een tentoonstelling, een uitgebreide bus show, rondritten en meer.

Van Groningen tot Maastricht en van Tilburg tot Amsterdam. Veel grote steden hebben in de loop der jaren standaardbussen besteld.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Voor veel mensen zijn deze ‘rode bussen’ dan ook zeer herkenbaar. In totaal zijn er in de periode 1966 tot en met 1988 zo’n 2.400 van deze bussen gebouwd. Ondanks dat het woord standaardbus doet vermoeden dat de bussen allemaal gelijk aan elkaar zijn, zijn er onderling veel verschillen. Zowel qua techniek als qua uiterlijk zijn er in de loop der jaren veel verschillende uitvoeringen gebouwd. Een groot aantal steden hadden daarmee een eigen versie van de standaardbus. Ook ruilden verschillende steden de rode kleur in voor een eigen huisstijl in de loop der jaren.

Unieke busshow
Ter gelegenheid van het vijftig jarig bestaan van de standaardbus wordt een unieke busshow georganiseerd op het terrein van het Haags Bus Museum aan de Binckhorstlaan in Den Haag. In de loop der jaren hebben verschillende busmusea zich ontfermd over oude exemplaren. Zoveel mogelijk van deze museale standaardbussen – uit hele land – komen samen in Den Haag om een uniek overzicht van vele jaren busvervoer in de grote steden weer te geven. Ook zullen diverse standaardbussen in hun tweede leven én nieuwe stadsbussen van verschillende bedrijven acte de préséance geven.

Speciale dag: rondritten, tentoonstelling en speciale markt
Naast de busshow is er op het terrein in de Binckhorst ook een tentoonstelling over 50 jaar standaardbussen te zien en worden er speciale rondritten met de oude rode bussen gereden op de – voor deze bussen – historische route Scheveningen – Bohemen. Ook is er een tentoonstelling over 50 jaar bussen van dit type in Nederland. Daarnaast zijn er ook verschillende stands waar verschillende artikelen die gerelateerd zijn aan het openbaar vervoer worden verkocht.

De standaardbussendag wordt gehouden op zaterdag 11 juni van 10 tot 16 uur aan de Binckhorstlaan 215C in Den Haag.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
 
 
 
.