Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Dit weekend omvangrijke werkzaamheden rond Utrecht
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

26-05-2016 / 12.00 uur
UTRECHT - Om in de toekomst meer treinen te kunnen laten rijden van en naar Utrecht vernieuwt ProRail het emplacement en de sporen rond de Domstad. Vanaf donderdagavond 26 mei tot en met zondagavond 29 mei zet ProRail een grote stap in de spoorvernieuwing. Dat betekent voor reizigers dat er veel minder treinen rijden, ook op vrijdag 27 mei. Goederentreinen worden omgeleid.

ProRail is al drie jaar bezig met de spoorvernieuwing rond Utrecht. Vrijwel alles wordt vernieuwd: sporen, bovenleiding, seinen, wissels,

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

kabels, leidingen en perrons. Utrecht Centraal krijgt er twee nieuwe sporen en een nieuw perron bij. Bij Lunetten hoeven treinen elkaar niet meer te kruisen en dat levert tijdwinst op. Bij Houten is het spoor straks verdubbeld.

In de 92 uur durende buitendienststelling hoopt spoorbeheerder ProRail veel werk te kunnen verzetten. Bij het opstelterrein aan de zuidkant van Utrecht Centraal worden vier sporen omgelegd. Ook worden de sporen naar Houten volledig aangesloten. Hierdoor kan vanaf maandag 30 mei de tweede dive-under bij Lunetten in gebruik genomen worden. Het aantal sporen naar Houten gaat dan van 3 naar 4. Intercity’s en sprinters tussen Utrecht en Houten rijden dan over eigen sporen. Daarmee heeft een eventueel vertraagde stoptrein geen invloed meer op de Intercity. Verder wordt het laatste stuk van het perron Lunetten in dienst genomen.

Nieuwe beveiliging
Een groot deel van de Utrechtse sporen worden op een nieuw beveiligingssysteem aangesloten. Daarvoor heeft ProRail nieuwe relaishuizen gebouwd die stapje voor stapje in gebruik genomen gaan worden. Veel wissels gaan aan het nieuwe beveiligingssysteem gekoppeld worden. Er worden dit weekend ruim zestig nieuwe seinen in gebruik genomen. Daarnaast wordt de beveiliging in de richting van Maarssen aangepast. Dat alles maakt de beveiliging robuuster en minder gevoelig voor verstoringen.”

Het station
Het zesde perron (spoor 14 en 15) wordt dit weekend ook aangepast. Na de zomer ligt er een gloednieuw perron met een dito overkapping. Aan de noordkant wordt het spoor recht getrokken en iets naar buiten toe geschoven.

In de stationshal wordt dit weekend verder gegaan met het tegelen van de stationshal. In de loop van volgende week zal de hal voor een groot deel klaar zijn en kan de tijdelijke reizigerspassage worden gesloten. Reizigers lopen vanaf dan allemaal door de nieuwe hal. 

Reis-info
Na het weekend zijn nog niet alle werkzaamheden klaar. Zo blijft station Utrecht Zuilen de komende 12 weken nog onbereikbaar. Reizigers kunnen gebruik maken van een U-OV bus.

Reizigers krijgen het advies om van te voren hun reismogelijkheden te checken via de reisplanner.

Hieronder foto's van werkzaamheden rond Utrecht Centraal van afgelopen week. © OVnieuws.info

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
 
.