Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Halvering koperdiefstal op het spoor
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

12-08-2015 / 16.15 uur
UTRECHT - Het aantal koperdiefstallen is ten opzichte van vorig jaar drastisch gedaald, zo laat spoorbeheerder ProRail weten. Waren er in het eerste half jaar van 2014 nog 127 diefstallen, in 2015 is dat aantal gedaald naar 54. Een daling van 57%. De maatregelen tegen koperdiefstal werpen hun vruchten af en daar gaat ProRail dan ook mee door.

Pier Eringa, president-directeur van ProRail is blij met de ontwikkeling: ‘Koperdiefstal op het spoor is risicovol en geeft veel overlast voor reizigers en vervoerders."

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Maatregelen
Bij een koperdiefstal ontstaat schade aan het spoor en direct vertraging voor de reiziger. Daarom zet ProRail diverse maatregelen in om het de koperdieven zo moeilijk mogelijk te maken.

Camera’s en controles
Zo zijn er nachtelijke controles van beveiligers met honden, buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van ProRail en de politie. Op meerdere plekken langs het spoor staan camera's met infrarood en bewegingsmelders. Zo kunnen koperdieven op heterdaad worden betrapt. Om de toegang tot het spoor moeilijker te maken, heeft ProRail hekken geplaatst. Ook omwonenden van het spoor helpen een handje mee. Zij worden door ProRail opgeroepen om verdachte situaties te melden.

Aluminium en DNA-spray
Koper is het beste materiaal om stroom te geleiden. Nodig voor het spoor dus. Maar waar het kan, vervangt ProRail het koper door aluminium. Dat is veel minder waard. Tenslotte is veel koper door ProRail bewerkt met synthetisch DNA zodat de afkomst van het koper kan worden bepaald.

Actie koperslag
Een goede samenwerking is het halve werk. Daarom werkt ProRail samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de metaalbranche en het openbaar ministerie in ‘Actie Koperslag’. Binnen deze samenwerking is de wettelijke identificatieplicht bij de inkoop van koper gestart. Bovendien wordt tijdens de strafrechtelijke vervolging meer rekening gehouden met de gevolgen die koperdiefstal voor het spoor en reizigers kan veroorzaken. Dat betekent vaak hogere straffen.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.