Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Rotterdam Centraal gekozen tot Beste gebouw van het jaar
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

22-05-2015 / 11.30 uur
ROTTERDAM - Rotterdam Centraal is het Beste Gebouw van het Jaar. door de branchevereniging van architectenbureaus (BNA).

De ontwerpers, Team CS, zijn er in geslaagd een moderne ‘overstapmachine’ te maken. ‘De jury heeft gezocht naar zaken waar iets op aan te merken viel; maar vond ze niet.

Rotterdam Centraal is in elk opzicht een fantastisch gebouw, dat klinkt als een klok: het Beste Gebouw van 2015’, aldus de juryvoorzitter Wim Pijbes (directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam).

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Rotterdam Centraal wint de 10e editie van de in totaal 120 inzendingen en negen genomineerden. De Publieksprijs gaat dit jaar naar High Tech System Park Hengelo.

Het juryrapport over de winnaar Rotterdam Centraal:
‘De jury is diep onder de indruk van de wijze waarop Team CS met een groot gebaar een veelvoud aan ruimtelijke vraagstukken heeft weten op te lossen. Door de overkapping van de stationshal door te trekken tot de ingang van de metro, is niet alleen een logische verbinding tussen boven- en ondergronds openbaar vervoer gecreëerd, en tussen de voor- en achterzijde van het station, maar ook een grandioze entrée naar de stad.’

‘Met de bouw van het station zijn tal van zaken op orde gesteld: de verbinding tussen trein en metro, de aansluiting op de (ondergrondse) fietsenstalling, de inrichting van de openbare ruimte. Daarbovenop is een prachtig publiek interieur toegevoegd aan de stad. Kortom, Rotterdam Centraal scoort minstens even goed in andere categorieën; het station is ook een stimulerende omgeving, het draagt bij aan de leefbaarheid en de sociale cohesie binnen de stad en biedt een unieke ruimtelijke beleving’.

Team CS is een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel, MVSA Meyer en van Schooten Architecten en West 8. De opdrachtgevers zijn ProRail en de Gemeente Rotterdam.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.