Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Netelenbos: NS heeft het tot 2 keer toe verprutst
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

21-05-2015 / 20.00 uur
DEN HAAG - Oud minister van Verkeer en Waterstaat Tineke Netelenbos vindt dat NS het tot twee keer toe verprutst heeft toen het bedrijf de kans kreeg het reizigersvervoer op de HSL-Zuid binnen te halen. Dat zei zij tegen de parlementaire enquêtecommissie die het Fyra-debacle onderzoekt. 

Het eerst bod dat NS deed, het zogenoemde IC Max-plan, voldeed niet aan de gestelde eisen. Daarom werd dat afgewezen, maar Netelenbos besloot NS een tweede kans te geven.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

"Tot mijn stomme verbazing heeft NS toen totaal niet gereageerd. Dat is een enorme fout geweest", zei Netelenbos. Toenmalig president-commissaris van NS, Jan Timmer, zei gisteren dat de leiding van het bedrijf niet reageerde, omdat die zich geschoffeerd voelde.

"NS gedroeg zich als een ouderwets staatsbedrijf", zei Netelenbos daarover. "Terwijl het al in 1995 geprivatiseerd was.", zei Netelenbos

Lopende de openbare aanbesteding kwam NS, samen met Schiphol en de KLM, de zogeheten Oranjecombinatie, opnieuw met een bod. Netelenbos erkende dat het idee voor die Oranjecombinatie is ontstaan op haar ministerie.

"Als mijn collega's in het kabinet Kok II, met name Wim Kok en Gerrit Zalm, naar mij hadden geluisterd, had er nu een hogesnelheidstrein van NS  gereden". Volgens Netelenbos zat er toekomst in het voorstel van de Oranjecombinatie om de HSL-Zuid te exploiteren. Maar Kok en Zalm wilden de opdracht niet onderhands aan deze 'Oranjecombinatie' gunnen omdat de openbare aanbesteding al was begonnen.

Zelfs een persoonlijke brief die Netelenbos aan premier Kok schreef waarin ze hem vroeg om haar te steunen hielp niet. Kok verscheurde haar brief omdat hij die liever niet had gekregen.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons