Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Gerrit Zalm: NS-bod HSL erg hoog, maar niet onmogelijk
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

21-05-2015 / 20.00 uur
DEN HAAG - Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm vond het bod van 178 miljoen euro dat NS deed op het vervoer over de hogesnelheidslijn HSL-Zuid erg hoog. "Toen ik het hoorde, dacht ik: 'tjonge jonge, dat moet wel erg goed zijn'", zei hij tegen de parlementaire enquêtecommissie die het Fyra-debacle onderzoekt. 

Zalm had zelf gedacht aan biedingen van maximaal 110 miljoen euro. Maar hij vond de hoogte van het bod geen reden om het af te wijzen. "Ik dacht: 'NS weet veel meer van het runnen van een spoorlijn dan wij'."

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

"Ik vond het ook een mooi bod, ja. Goed voor de schatkis. Misschien had NS het niet moeten doen, maar om te zeggen dat dit bod volstrekt onmogelijk was, kun je niet zeggen."

Oud-minister Zalm was een groot voorstander van het openbaar aanbesteden van de HSL-Zuid. Hij was het  oneens met zijn collega Tineke Netelenbos, minister van Verkeer en Waterstaat, toen zij daar op een gegeven moment onderuit wilde door de HSL-Zuid toch aan één partij te gunnen:  namelijk de Oranjecombinatie. 

"Die Oranjecombinatie kwam voor mij uit de lucht vallen", zei Zalm. Hij vond het onverstandig om hiermee in zee te gaan. De betrouwbaarheid van de overheid zou hierdoor in het geding kunnen komen. 

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's  
Contact  
Mail ons