Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Eerste metrostel aangekomen op de NoordZuidlijn in Amsterdam
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

13-04-2015 / 13.00 uur
AMSTERDAM - Het eerste metrostel is in de de nacht van vrijdag op zaterdag aangekomen op de NoordZuidlijn in Amsterdam. De metro, een M4 met wagenstelnummer 76, is per dieplader over de weg vervoerd naar het beginpunt van de NoordZuidlijn in Amsterdamdam Noord.

Deze komende twee weken wordt door het projectbureau NoordZuidlijn, het GVB en leverancier Alstom voor het eerst met de metro op de Noord/Zuidlijn testgereden. De metro kan nog niet op eigen kracht rijden maar wordt voortgetrokken door een

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

werkwagentje met een dieselmotor. Het M4-metrostel, die het GVB beschikbaar heeft gesteld, zal de software van het nieuwe treinbeveiligings- en besturingssysteem testen.

Het nieuwe systeem, dat op het hele Amsterdamse metronet gaat komen, zorgt ervoor dat de metro precies weet waar hij zich bevindt op het traject. Dit verifieert hij bij de gele boxen die langs het spoor zijn geplaatst. Of de software aan boord van de metro klopt wordt nu uitgetest. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de metro gaat afremmen op 100 meter voor station Noorderpark, maar dat in de praktijk blijkt dat hij op 105 meter afstand is; dat wordt dan aangepast.

Zonder deze software zouden er geen metro's op de Noord/Zuidlijn kunnen gaan rijden. De software bepaald de snelheid van de metro en de afstand tussen twee metrostellen. Voor de veiligheid moet er altijd een bepaalde afstand zijn, dus ook voor dit onderdeel is de software van cruciaal belang. Het testen is daarom heel belangrijk: het treinbeveiligings- en besturingssysteem moet op de centimeter nauwkeurig weten waar de metro is.  De metro seint straks zelf door waar hij zich bevindt en krijgt dan vanuit de centrale rechtstreeks om naar het volgende station te rijden. De metro rijdt en stopt dus in feite uit zichzelf.

De testen worden de komende twee weken uitgevoerd op het bovengrondse stuk van de NoordZuidlijn in Amsterdam Noord.

NoordZuidlijn
Sinds 22 april 2003 wordt er in Amsterdam al druk gegraven en gebouwd aan de NoordZuidlijn. De NoordZuidlijn is een metrolijn van 9,7 kilometer die vanaf Amsterdam Noord onder het IJ en het Centraal Station doorloopt en eindigd in Amsterdam Zuid. 3,8 Kilometer van het traject loopt door een tunnel die onder de stad doorloopt vanaf de Sixhaven (Noord), het IJ, het Centraal Station, het Damrak, de Dam, het Rokin, de Vijzelstraat, de Vijzelgracht, de Ferdinand Bolstraat, de Scheldestraat, het Europaplein en de Rai. In de middenberm van de A10 Zuid tussen station Europaplein en Station Zuid komt de metrolijn weer boven de grond.

Lees en bekijk ook:
Stand van zaken NoordZuidlijn in 2014

Stand van zaken NoordZuidlijn in 2013

Stand van zaken NoordZuidlijn in 2012

Stand van zaken NoordZuidlijn in 2011

Onderstaande over het transport van het metrostel zijn van Hierzijnwij.nu / Gé Dubbelman

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.