Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
R-net doet intrede in Zuid-Holland
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

15-12-2014 / 15.15 uur
LEIDEN - R-net, hét keurmerk voor hoogwaardig openbaar vervoer, werd vandaag door gedeputeerde Ingrid de Bondt en directeur Techniek van Arriva Nederland Ietze van der Meer officieel geïntroduceerd in Zuid-Holland. Buslijn 400 tussen Leiden en Zoetermeer is de eerste lijn die onder het R-net keurmerk rijdt.

Doelstelling is om met R-net in

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

de gehele Randstad frequent, stipt en comfortabel vervoer te bieden. In Zuid-Holland worden de komende jaren in totaal 9 R-net bus- en treinverbindingen gerealiseerd. Ook in Noord-Holland en Flevoland wordt het netwerk uitgebreid.

Ingrid de Bondt over de lijn tussen Leiden en Zoetermeer: “Hier reizen veel scholieren en forenzen en die krijgen nu met R-net meer reiscomfort én een snelle betrouwbare verbinding. De R-net-bus heeft voorrang op ander verkeer en we hebben een aantal infrastructurele doorstromingsmaatregelingen genomen. De komende jaren breidt R-net zich uit over Zuid-Holland. De buslijn Leiden – Zoetermeer is een mooie eerste stap.”

De eerste R-net-bus in Zuid-Holland is met de nieuwe dienstregeling in gebruik genomen. Arriva verzorgt de ritten op dit traject, met bussen die qua uiterlijk en comfort zijn aangepast aan de eisen van R-net. Dat houdt onder andere in dat de verbindingen zijn voorzien van gratis WiFi, luxe stoelen, wegklapbare arm- en voetsteunen, individueel regelbare klimaatregeling, een laag geluidsniveau in het voertuig, meer beenruimte en USB-aansluitingen om bijvoorbeeld smartphones op te laden.

Nieuwe haltes
Alle haltes die de bussen van R-net tussen Leiden en Zoetermeer aandoen zijn de afgelopen periode vernieuwd: ze hebben duurzaam meubilair, duidelijke en actuele reizigersinformatie en gebruiksvriendelijke fietsenstallingen. De haltes zijn toegankelijk, ruim en hebben dezelfde herkenbare rood-grijze kleurkenmerken als de bussen.

Duurzame pilot
Bij 2 van de nieuwe haltes doet R-net een pilot voor het opwekken van energie: de daken van de abri’s zijn voorzien van zonnepanelen. De stroom wordt teruggeven aan het elektriciteitsnet. Daarnaast zijn er oplaadpunten voor e-bikes.

Betrouwbaar en comfortabel OV in Zuid-Holland
R-net is een keurmerk voor hoogwaardig openbaar vervoer in de Randstad. Het staat voor betrouwbaar, frequent en comfortabel openbaar vervoer. Overheden en vervoerbedrijven werken samen met het doel in 2028 door de hele Randstad hetzelfde, herkenbare hoogwaardig openbaar vervoer te laten rijden onder de naam R-net. Door het samenwerkingsverband kunnen dienstregelingen van verschillende vervoerders afgestemd worden, voor goede aansluitingen en gemakkelijk overstappen. De treinen, metro’s, trams en bussen van R-net krijgen allemaal dezelfde herkenbare rood-grijze uitstraling.

Treinverbinding Leiden - Utrecht
Naast de introductie van R-net investeert de provincie in het hoofdspoor tussen Leiden en Utrecht. Hier worden per uur 2 extra sprinters ingezet. Met de huidige 2 intercity’s van de NS rijdt er dan elk kwartier een trein. Op dit traject worden ook twee nieuwe stations gerealiseerd. Momenteel wordt door ProRail onderzoek gedaan naar de uitvoeringsmaatregelen. Afhankelijk daarvan wordt duidelijk of de ambitie voor 2019 haalbaar is. Hierover wordt in het najaar van 2014 meer bekend.

Invoering van R-net in Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland werkt nu aan de voorbereiding om R-net in te voeren op 9 verbindingen. Hiervoor worden busbanen aangelegd, wegen aangepast en doorstromingsmaatregelen getroffen om betrouwbare dienstregelingen te realiseren. Daarnaast worden de haltes gemoderniseerd, met duurzaam meubilair en voldoende voorzieningen voor fietsers. Bovendien krijgen de voertuigen de kenmerkende R-net-kleuren en wordt de dienstregeling aanpast zodat al het OV zo goed mogelijk op elkaar aansluit.

 

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 

Het programma R-net Zuid-Holland omvat 2 trein- en 7 busverbindingen:

Trein Bus
Alphen aan den Rijn - Gouda Leiden Centraal - Katwijk/Noordwijk
Dordrecht - Geldermalsen (MerwedeLingelijn) Noordwijk/Voorhout - Sassenheim/Schiphol
Alphen aan den Rijn - Leimuiden - Schiphol
  Leiden Centraal - Zoetermeer, inclusief de passage Leiden
  Leiden Centraal - Leiderdorp
  Gouda - Schoonhoven
  Rotterdam-Zuidplein - Dirksland

Planning
Hoogtepunten van de invoering van R-net in Zuid-Holland voor de komende jaren zijn:
  • 2015: R-net-buslijn tussen Rotterdam-Zuidplein en Dirksland en (naar verwachting) de R-net-buslijn tussen Alphen aan den Rijn en Schiphol
  • 2016: Eerste R-net-trein tussen Alphen aan den Rijn en Gouda en (naar verwachting) de R-net-buslijn tussen Noordwijk/Voorhout en Sassenheim/Schiphol
  • 2018: (Naar verwachting) R-net-buslijn tussen Leiden Centraal en Katwijk/Noordwijk
  • 2019: Tweede R-net-trein tussen Dordrecht en Geldermalsen (MerwedeLingelijn)
Samenwerking
R-net is een initiatief van het OV-bureau Randstad: een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland, de Stadsregio’s Amsterdam en Rotterdam, de regio Holland-Rijnland, het Stadsgewest Haaglanden en Bestuur Regio Utrecht. Voor het aanpassen van de infrastructuur en haltes werken partijen samen met de betreffende gemeenten. De betrokken vervoerders in Zuid-Holland zijn de NS en Arriva.