Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Nieuwe dienstregeling van de NS ingegaan
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

14-12-2014 / 20.30 uur
UTRECHT - Vanmorgen is de nieuwe dienstregeling van de NS van start gegaan. Zo gaat NS meer treinen rijden, wat blijkt uit de nieuwe minimumstandaard. Hierdoor krijgt doordeweeks elk station (in elke richting) overdag minstens één keer per half uur een trein. Verder rijden de treinen in het weekend later door en gaan de nachttreinen naar Schiphol weer elke nacht rijden.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Door het invoeren van de minimumstandaard gaan op vier NS-trajecten meer Sprinters rijden: Arnhem-Ede/Wageningen, Breda–Dordrecht, Roosendaal–Dordrecht en Heerlen-Sittard. Alléén nog op deze vier trajecten kan het momenteel nog voorkomen dat een reiziger in de daluren maar één keer per uur de trein kan pakken. ,,Wij vinden dat onze reizigers er op moeten kunnen rekenen dat zij overdag binnen een half uur een trein hebben’’, schetst Timo Huges, president-directeur NS. ,,Daarmee weten reizigers beter waar ze aan toe zijn en geef je ze als het ware steeds meer het stuur van hun eigen treinreis in handen. Vandaar deze minimumstandaard. Overigens rijden wij op de meeste trajecten al veel meer treinen per uur.’’

Latere treinen in het weekend
Een andere verandering in dienstregeling 2015 is dat treinen in het weekend later doorrijden. Voortaan rijdt NS op vrijdag en zaterdag treinen tot omstreeks 01.00 uur ‘s nachts vanuit een aantal drukke knooppunten in de Randstad naar omliggende steden, zoals Zwolle, Deventer en Arnhem. Reizigers kunnen hierdoor later naar die bestemmingen reizen, soms wel een uur (van Utrecht naar Zwolle of Deventer) of twee uur (van Nijmegen/Arnhem naar Utrecht) later. NS verwacht hierdoor extra reizigers, zoals uitgaanspubliek, te bedienen.

Meer treinen van en naar het oosten
Verder gaan er tussen Amersfoort, Apeldoorn en Deventer meer Intercity’s rijden, omdat NS daar meer reizigers verwacht. De extra treinen (drie in plaats van twee keer per uur) rijden overdag tussen de ochtend- en avondspits. De frequentie in de spits blijft met vier keer per uur gelijk. Naast vaker een trein levert dit ook reistijdwinsten op (10 tot 30 minuten), omdat aansluitingen verbeteren.

Nachtelijke bereikbaarheid Schiphol verbetert
Vanaf dienstregeling 2015 rijden er weer iedere nacht treinen van en naar Schiphol. In de huidige dienstregeling (2014) rijden als gevolg van werkzaamheden van ProRail enkele nachten per week geen treinen, maar bussen tussen Schiphol en Amsterdam. In het nieuwe spoorboekje kan de reiziger weer elke nacht per trein naar de luchthaven.

Nieuw station: Nijmegen Goffert
Tussen Nijmegen en Wijchen wordt met ingang van de nieuwe dienstregeling het nieuwe station Nijmegen Goffert geopend. Op dat traject gaan in de spits meer Sprinters rijden (vier keer per uur in plaats van twee keer per uur). Hiermee speelt NS in op de groeiende vervoersbehoefte.

Internationale verbeteringen
De Intercity Brussel, die nu nog 12 keer per dag van en naar Den Haag HS rijdt, rijdt vanaf zondag weer door naar Amsterdam. Deze Intercity doet dus weer beide hoofdsteden aan en gaat als vanouds 16 keer per dag rijden vanaf Amsterdam Centraal via Schiphol, Den Haag HS, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal. In België rijdt deze trein onder meer via Antwerpen en luchthaven Brussel naar zijn eindbestemming Brussel Zuid.

NS en Deutsche Bahn (DB) verzorgen voortaan een extra vroege Intercity vanuit Amsterdam Centraal (vertrek 05.00 uur) naar Berlijn op maandag tot en met zaterdag. Dit komt tegemoet aan de vraag van veel reizigers. Zij kunnen namelijk twee uur eerder dan nu, nog in de ochtend, in Berlijn aankomen. Een prettige bijkomstigheid is dat deze trein in Nederland (tot Hengelo) als een binnenlandse Intercity rijdt, waardoor ook binnenlandse reizigers een vroege (extra) verbinding tussen west en oost krijgen.

Werkzaamheden aan het spoor
ProRail vernieuwt ook in 2015 het spoor en stations. Spoorknooppunten worden slimmer ingericht en stations gemoderniseerd om beter en meer treinverkeer mogelijk te maken. De werkzaamheden van ProRail kunnen hinder veroorzaken voor reizigers. De grootste werkzaamheden zijn rondom Utrecht, Schiphol, Delft en Eindhoven.

Webcare-team langer bereikbaar
NS grijpt dit nieuwe spoorboekje aan om vanaf zondag de openingstijden van het NS-webcare-team te verruimen. Dit team is voortaan dagelijks online tot 23.00 uur, in plaats van 20.00 uur, en te bereiken via Twitter (@ns_online) of Facebook (facebook.com/nederlandsespoorwegen) en het Serviceforum op ns.nl.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.