Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Eerste paal de grond in voor nieuw station stoomtram Hoorn
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

12-12-2014 / 16.30 uur
HOORN - Deze week is in Hoorn de eerste paal de grond in gegaan voor een nieuw station voor de stoomtram. Het station is de ontbrekende schakel in de verder compleet bewaard gebleven lokaalspoorweg Hoorn - Medemblik en een noodzakelijke stap die nodig is om het museum verder te kunnen ontwikkelen. Voor dit project heeft de Stichting SHM 490.000 euro gekregen van de BankGiro Loterij.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Coevorden
Het gebouw is gebaseerd op het tramstation dat in Coevorden werd gebouwd. Grootte en vorm daarvan passen goed bij de Hoornse omgeving en bij de andere stationsgebouwen langs de spoorlijn. Het gebouw moet de faciliteiten bieden om de inmiddels jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers optimaal te ontvangen en is de plaats waar meer over de stoomtramgeschiedenis kan worden ontdekt dan alleen tijdens het maken van de stoomtramrit.

Sfeer
Wie het gebouw binnen komt moet direct worden gegrepen door de sfeer van 100 jaar geleden. Het huidige stationsgebouw van de Museumstoomtram te Hoorn werd in 1987 gebouwd, maar nooit voltooid. Het blijft bestaan en dient in feite als basis voor een reconstructie en uitbreiding. Het wordt geheel opnieuw ingedeeld en ingericht. Natuurlijk worden ook de buitenkant en het stationsplein (Cultuur Maakt Je Rijker Plein) grondig aangepakt en komt er een tweede vleugel aan het bestaande gebouw.

OV-chipkaart
In het gebouw komen vanzelfsprekend echte loketten waar in deze tijden van OV-chipkaarten nog gewone vervoersbewijzen kunnen worden gekocht. Maar, er komt ook een winkel, een wachtkamer en een ruimte waarin de geschiedenis van de stoomtram in Nederland interactief aan de bezoekers wordt gepresenteerd. Bij het stationsplein verrijst een apart toiletgebouw en een kiosk van waar uit extra activiteiten beginnen die kinderen tijdens de stoomtramrit kunnen uitvoeren.

Poort van Hoorn
Tramstation Hoorn bevindt zich aan de noordzijde van het spoorwegemplacement te Hoorn aan het Transferium parkeerterrein. De bouw is de eerste belangrijke culturele impuls in het gebied Poort van Hoorn.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.
.