Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Amsterdam CS bestaat 125 jaar
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

15-10-2014 /10.30 uur
AMSTERDAM - Station Amsterdam Centraal bestaat vandaag 125 jaar. Dit heugelijke feit wordt door NS en ProRail gevierd. Deze hele maand zijn er voor reizigers en bezoekers activiteiten op het station. Zo is er een unieke fototentoonstelling over het station van 1889 tot nu te zien. Deze expositie is speciaal ontwikkeld voor de 125e verjaardag van het station.

.

Railbouw / onderhoud
Ons eigen forum
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten

Vandaag zijn er op het station extra festiviteiten zoals een unieke rondleiding in de monumentale hal en ritten met een historische trein.

Fototentoonstelling, historische rondleiding en bezoek Koninklijke Wachtkamer
In de maand oktober kunnen reizigers de bijzondere fototentoonstelling ‘125 jaar station Amsterdam Centraal, poort tot de stad’ bezoeken. Deze laat zien hoe Amsterdam Centraal werd gebouwd en hoe het zich in de afgelopen 125 jaar ontwikkelde. De expositie is samengesteld met medewerking van Stadsarchief Amsterdam en Het Spoorwegmuseum en is te zien in de westvleugel van het station, tussen de centrale hal en de westtunnel in. Ook kunnen reizigers zich inschrijven voor een historische rondleiding door het station of een bezoek aan de Koninklijke wachtkamer. Voor meer informatie en inschrijvingen www.amsterdamcentraal.nu

Aan de overkant van het IJ viert ook EYE de 125e verjaardag van het station. Via de eropuit-site van NS kunnen reizigers in oktober met twee personen voor de prijs van één naar de tentoonstelling van Anthony McCall. Kijk op www.eropuit.nl.

Een feestelijke dag
Vandaag maakt de historische eerste elektrische trein ‘De Blokken-doos’ tussen 10.00-16.00 uur een aantal ritten tussen Amsterdam en Haarlem. Om zeker te zijn van een plaats, is reservering aanbevolen. ’s middags treedt tussen 14.00-15.30 uur de NS Harmonie op in de centrale hal. ’s Avonds zetten NS en ProRail ligstoelen klaar in de monumentale hal om bezoekers liggend op een zonnestoel een uniek beeld te geven van het prachtige plafond.

Historie
Voordat het station Amsterdam Centraal werd gebouwd, had Amsterdam twee gescheiden spoorwegverbindingen met elk een eigen station. Om een samenhangend spoorwegnet in ons land op te zetten voerde de regering de Spoorwegwet in. Voor Amsterdam betekende dit een verbinding met Den Helder en de bouw van een centraal personen- en goederenstation, waar de bestaande en nieuwe lijnen samen kwamen. In 1869 werd opdracht gegeven voor de aanleg van het Centraal Station op een kunstmatig eiland in het IJ. De aanleg van het stationseiland, stationsgebouw en emplacement heeft twintig jaar geduurd. Vooral de aanleg van de fundering was uitdagend; 9000 palen werden geheid om de bouwwerken een stevig fundament te geven. In 1875 kregen de architecten P.J.H. Cuypers en A.L. van Gendt de opdracht om het stationsgebouw te ontwerpen. Het station werd op 15 oktober 1889 geopend. In de jubileumuitgave van het magazine Centraal.toen wordt verder ingegaan op de bouw en ontwikkeling van het station.

 

.

Spoorwegmusea
Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.      
.      
.      
.      
.      
.      
.      
.      
.