Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Nieuwe postzegels tonen 175 jaar spoorwegen in Nederland
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

08-09-2014 / 17.20 uur
Den Haag/ Utrecht - PostNL geeft tien unieke postzegels uit en staat daarmee stil bij het 175-jarig bestaan van spoorwegen in Nederland. De postzegels met thema ‘175 jaar Spoor in Nederland’ tonen de rijke geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen. Hierop staan beelden van treinen, locomotieven, treinkaartjes, spoorbruggen en oude en nieuwe spoorwegstations.
Railbouw / onderhoud
Ons eigen forum
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten

Vrijdag jl. overhandigde Simone Bel, directeur Corporate Communicatie van PostNL de eerste postzegels aan Maurice Unck, directeur Communicatie en Strategie van NS. Dit vond plaats bij de Postsorteerwagon in Het Spoorwegmuseum waar ook directeur Paul van Vlijmen een ingelijst exemplaar van de postzegels ontving. Bel vindt het belangrijk dat PostNL de trein en het spoor – als iconen van Nederland – nu voor eeuwig heeft vastgelegd. “Ik ben ervan overtuigd dat deze postzegels bij veel mensen warme herinneringen aan het spoor oproepen.”

Collage combineert heden met verleden
De postzegels ‘175 jaar Spoor in Nederland’ bestaan uit een collage van beelden van onder meer treinen, locomotieven, oude en nieuwe NS-logo's, stationsklokken en oude en nieuwe spoorwegstations. Elke individuele postzegel bestaat uit collages van twee, drie, vier tot soms vijf beelden. Het ontwerp is van Wout de Vringer. “De kijker krijgt bij een collage steeds opnieuw weer de mogelijkheid iets te ontdekken”, aldus De Vringer. Heden, verleden en dynamiek staan daarbij voor hem voorop. Dat blijkt uit de oudste afbeelding, een gravure van een stukje spoorlijn tussen Delft en Rotterdam uit 1847. Deze vormt een mooi contrast met de gebruikte foto’s van de twee nieuwe spoorwegstations van Rotterdam en Arnhem, die in 2014 geopend zijn.

175 jaar spoorwegen in Nederland
Sinds de ingebruikname van de eerste spoorlijn, in 1839, heeft het spoornetwerk een grote ontwikkeling doorgemaakt. In eerste instantie ging de spoorontwikkeling langzaam, waardoor er in 1860 pas 325 kilometer aan spoor lag. De regering wilde meer snelheid en besloot een staatsspoorwegnet aan te leggen en richtte de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) op. Daarna ging het snel. In 1885 lag er al 2.610 kilometer spoor, rond 1900 was het huidige spoorwegnet vrijwel voltooid. In 1937 fuseerden de HIJSM en de SS tot de NV Nederlandse Spoorwegen (NS). Deze organisatie is in 1995 gesplitst in Prorail en de NS. Hierdoor werd Prorail verantwoordelijk voor het spoor en de NS verantwoordelijk voor de treinen en reizigerscontact.

Het Spoorwegmuseum
De postzegeluitreiking vond plaats in Het Spoorwegmuseum in Utrecht. Ook dit museum staat dit jaar uitgebreid stil bij het 175-jarig jubileum van het spoor met de tijdelijke tentoonstelling over Frederik Willem Conrad (1800-1870), betrokken bij de aanleg van de eerste spoorlijn.

Verkrijgbaarheid
Op de tien postzegels ‘175 Jaar Spoor in Nederland’ staat Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 8 september te koop bij alle Bruna-winkels en via postnl.nl/collectclub. De geldigheidstermijn van de postzegels is onbepaald.

Spoorwegmusea
Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.      
. Bekijk hieronder onze foto- en filmreportage.
.      
.      
.      
.      
.      
.      
.      
.      
.      
 
 
Directeur Paul van Vlijmen van het Spoorwegmuseum heet iedereen welkom.
 
Simone Bel, directeur Corporate Communicatie van PostNL
 
Maurice Unck, directeur Communicatie en Strategie van NS neemt de eerste postzels in ontvangst.
 
Simone Bel krijgt op haar beurt een schaalmodel van een Motorpost van Maurice Unck.
 
Ook Paul van Vlijmen krijgt een ingelijst exemplaar uitgereikt.
 
Van links naar rechts: Maurice Unck, Simone Bel en Paul van Vlijmen met de postzelgs.