Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
NS en ProRail nemen proeven met weglaseren van bladeren
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

05-08-2014 / 23.00 uur
UTRECHT - Dit najaar voeren NS en ProRail, in samenwerking met onder andere Strukton en de TU Delft, proeven uit met lasertechnologie op het spoor. Onderzocht wordt of deze technologie de gevolgen van gladheid op het spoor kan tegengaan. Na de herfst worden de proeven geëvalueerd en wordt besloten of we verder gaan met de technieken.
.
Railbouw / onderhoud
Ons eigen forum
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Gladheid op het spoor
In de herfst kan gladheid op de rails ontstaan door onder andere bladeren, roest, vet, olie, chemische neerslag, vaak in combinatie met vocht. Hierdoor hebben treinen minder grip op de rails. Gevolg kan zijn dat treinen doorglijden bij het remmen en minder hard kunnen optrekken, wat vertragingen tot gevolg heeft. Nederland wordt er door vele bosrijke trajecten en grote drukte op het spoor vaak extra door geraakt.

Laserproeven
Strukton heeft voor de proeven een speciaal apparaat, de Laser Railhead Cleaner, doorontwikkeld. Het apparaat wordt onderaan de trein gemonteerd en maakt de spoorstaaf schoon met lasertechnologie. Met de laser worden bijvoorbeeld bladeren, chemische neerslag, vet en olie kortstondig verhit, waardoor het materiaal van de spoorstaaf springt. Hierdoor wordt de spoorstaaf niet alleen droog, maar ook schoner, zodat vuil in combinatie met bladeren niet aan de spoorstaaf kan hechten.

Reiniging met lasertechnologie is niet nieuw en dringt de laatste jaren in steeds meer industrieën door. In het spoor wordt de technologie nog nergens ter wereld toegepast.

Spoorwegmusea
Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.  
.