Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Treinen en onderzoek bij publieksdag '150 jaar spoor in Zwolle'
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

04-06-2014 / 20.00 uur
ZWOLLE - Wanneer komende zaterdag 7 juni de publieksdag wordt gehouden om te vieren dat Zwolle 150 jaar is aangesloten op het spoor, zal er divers oud en nieuw spoormaterieel te zien zijn. Er wordt zelfs een heuse nieuwe Zwolse locomotief onthuld. Deze gratis dag voor jong en oud wordt van 10 tot 16 uur gehouden op diverse locaties rond het station.
.
Railbouw / onderhoud
Ons eigen forum
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten

Publiekstrekkers zijn onder andere vier locomotieven (Belgische, Franse en Duitse makelij) uit onder andere 1966 van het Zwolse spoorbedrijf LOCON en een Plan U treinstel 121 uit 1961 van stichting Historisch Dieselmaterieel. Het treinstel deed ooit dienst tussen Zwolle en Emmen. De trein en locomotieven zullen van binnen te bekijken zijn. Ze staan op het spooremplacement parallel aan de Deventerstraatweg in Zwolle. Te bereiken per voet en fiets.

Historisch Onderzoek
De opleiding Mobiliteit van Hogeschool Windesheim heeft ter ere van de 150e verjaardag van het spoor in Zwolle een historisch onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het spoor in de Hanzestad. Het onderzoek zal voor het eerst op locatie 'NedTrainloods' ter inzage liggen tijdens de publieksdag deze zaterdag. De onderzoekers wisten tal van wetenswaardigheden naar boven te halen. Ook over Zwolle als onderdeel van het totale Nederlandse spoor dat dit jaar 175 jaar bestaat. De viering in Zwolle is een van de eerste grote evenementen in dat kader.

Praktisch
Deze dag wordt gratis aangeboden met behulp van tal van vrijwilligers en Zwolse organisaties. Het wordt georganiseerd door NS, ProRail, gemeente Zwolle en de provincie Overijssel. Parkeren kan bij parkeergarages Lubeckplein en Stationsplein. Geadviseerd wordt per fiets of openbaar vervoer te komen. Alle locaties liggen op maximaal 10 minuten lopen van elkaar.

Programma
De publieksdag opent 10 uur de deuren en kent een doorlopend programma. Er zijn echter een aantal activiteiten aan tijd gebonden:

-Om 10.45 is er een korte openingshandeling in de NedTrainloods (Hanzelaan 101).

-Het NS Harmonieorkest speelt om 11 en 13 uur in de NedTrainloods.

-Om 12 en 15 uur vindt een demo plaats van de Incidentenbestrijding van ProRail op het spooremplacement (Deventerstraatweg).

-Om 13 uur wordt een nieuwe Zwolse locomotief onthuld op het spooremplacement.

-Vanaf 13.15 uur tot 16 uur vinden er op de traverse en aan de zuidzijde ervan optredens plaats van shantykoor de Iselanders en salonorkest Decadentia (station Zwolle).

-Ieder half uur is er een rondleiding door de nieuwe reizigerstunnel, start vanaf de NedTrainloods.

-Doorlopend is er een virtuele wandeling door de spoorzone mogelijk, bekijken van modelspoor, plezier op springkussen Thomas de Trein, bekijken van foto, film en schilderijen van het spoor door de jaren heen, presentatie van de Techniek Fabriek.

Spoorwegmusea
Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.      
.      
.      
.      
.      
.      
 
 
 
 
Bekijk hier een treinenvideo welke in juni 1993 is gemaakt op station Zwolle.
 
Op 27 februari 2006 arriveerde een speciale trein met de Olympische Ploeg op station Zwolle.
Bekijk hier onze reportage daarover.